Alaus studija

posted in: BARŲ GIDAS | 10

Šį kartą aprašysime dar vieną Vilniaus barą, įsikūrusį Šiaurės miestelyje, Žukausko g. 20. Baras atsidarė 2010 metų pradžioje bei iš karto susilaukė didelio susidomėjimo dėl gausybės alaus rūšių. Šiame bare rasite vien tik užsienietišką alų, o kas džiugina dar labiau, dauguma jo yra pilstomas, šaldytuve yra tik kelios rūšys į butelius išpilstyto alaus.

Pirmą kartą atvykus į Žukausko g. 20, gali pasidaryti kiek neramu. Kaip ir matosi Erdinger skėčiai, lauko terasa, „Alaus studija“ iškaba virš surūdijusių metalinių durų, kurios „kviečia“ užeit į vidų, tačiau caro laikų pastatas itin nevilioja. Na, bet kaip byloja liaudies išmintis, nespręsk apie knygą pagal viršelį.

Interjero detalės

Manau, kad kiekvienas pasinaudojęs šiuo prietaru tikrai nesigailės, nes viduje pasitinka visai kitokie vaizdai. Užėjus pro duris nelabai žinai kur žiūrėti, nes ant kiekvieno kampo yra ką pamatyti. Ant sienos kabo motociklas, po kuriuo stovi senas pianinas, tolumoje marga baras su daugybe pasaulyje gerai žinomų alaus vardų. Toks vaizdas, kad jie tau sako: „nežiūrėk į tuos menkniekius, ateik ir pasiimk mane“. Eidamas prie baro vis tiek negali nepastebėti alaus padėkliukų kolekcijos, prožektorių, kurie kažkada buvo naudojami kino studijose, ant lubų išklijuotų laikraščių, alaus atributikos ir kitų skoningai išdėliotų niekučių. Naujas žmogus šiame bare atrodo lyg kinietis turistas, kuriam viskas atrodo taip neįprastai, viską butinai reikia nufotografuoti, apžiūrėti, paliesti.

 

Baras

Anksčiau ar vėliau ateina tas momentas kai atsiduri prie baro. Ką gi išsirinkti? Padėti gali milžiniškas stendas, ant kurio kreidutėmis užrašyta virš 20 alaus rūšių pavadinimų. Reikėtų pastebėti, kad ši alaus rūšių gausa yra protingai išdėstyta, kas alaus pasirinkimo procesą kiek supaprastina. Kairiajame stulpelyje: angliški, airiški, belgiški eliai, viduriniame: kvietiniai ir tamsūs alūs, o dešiniajame: šviesūs lageriai.

Išsirinkus alų, galima išsirinkti ir ką užkąsti. Maisto meniu šiame bare taip pat neliūdina, virtuvėje paruošiami tikrai neblogi hamburgeriai, yra bulvinių patiekalų, užkandos prie alaus, mėsos kepsnių, šonkauliukų, išsirinkti sau tinkamą patiekalą tikrai įmanoma, porcijos yra ganėtinai didelės, kainos taip pat nesikandžioja. Vienas kiek nepatogus dalykas, kad užsisakius maisto ir už jį susimokėjus vėliau gali kilti nesusipratimų. Pasitaiko tokių atvejų, kai barmenė tiesiog neranda žmogaus, pirkusio patiekalą, arba užsisakius to paties, pirmas patiekalą gauną žmogus užsisakęs jį po tavęs, o tu lieki laukti dar ilgiau.

Maisto meniu

Viskas iki šiol kaip ir gražu, tačiau priėjome aptarnavimo vertinimą. Barmenės yra savotiškai draugiškos, šypsosi, šoka, kartais padainuoja ir visa kita, tačiau tas draugiškumas dažniau pasireiškia tarp pačių barmenių, o ne klientų atžvilgiu. Dažnai gali pasijausti kaip bevertis klientas uždedantis naštą ant barmenės pečių. Kartais norisi ironiškai pasakyti „atsiprašau, kad atėjau nusipirkti alaus“. Aptarnaujantysis personalas yra pasitikintis savimi, kartais net gi per daug, susidaro toks įspūdis, kad tave aptarnauja baro „valdovė“. Norint išsikelti save į tokias aukštumas privalai žinoti bent elementarias žinias. Barmenės tikrai nėra kompetentingos, dažniau gali sulaukti paniekos ar kokio juokelio, nei normalaus, rimto, teisingo atsakymo į klausimą alaus tematika. Labai keista tokioje vietoje – alaus bare, kuris turi virš 20 rūšių pilstomo užsienietiško alaus, kuris vadinasi „alaus studija“ ir kuris iš tikrųjų atrodo labai patraukliai, matyti alaus pylimą naudojant „šaukšto“ technologiją. Atleiskite, bet tai tiesiog nesiderina su bendru šio baro vaizdu.

Alaus meniu.

Na, bet kokiu atveju, nusipirkus alaus ir atsisėdus prie stalo, gali jaukiai bendrauti su draugais. Didelę dalį atmosferos kuria patys klientai, kurių keliamas šurmulys, skatina aktyvesnį bendravimą. Fone groja gera, laiko patikrinta muzika. Dauguma lankytojų yra pastovūs, tai yra suprantama, nes baro lokacija nėra tokia, į kurią gali užklysti netyčia. Tiesa, einant į šį barą savaitgalį, nebloga mintis būtų rezervuotis staliuką ir padaryti tai patarčiau diena ar dviem prieš, nes kitu atveju, gali tekti atsisakyti malonumo prisėsti.

Viską apibendrinus, čia yra jauku, gausybė alaus rūšių leidžia išsirinkti tos dienos nuotaiką atspindintį ar šiaip mėgstamą alų. Iš dar nepaminėtų dalykų – yra projektorius, galima žiūrėti sportą, tačiau į tai baras nekreipia per daug dėmesio. Galiu teigti, kad tai yra vienas mano mėgstamiausių alaus barų Vilniuje.

O vertinimas yra toks: Šio baro lankomumą neabejotinai kelia alaus rūšių gausa bei puiki atmosfera, šioje vietoje sunku kažką ir be prikišti, tačiau aptarnaujantysis personalas tikrai nuvilia. Barmenės neturėtų labai įsižeisti, jų darbą įvertinau griežtokai, nes šis baras yra aukštesnio lygio, jame tiesiog būtinos alaus žinios ir šiltas aptarnavimas. Negaliu teigti, kad aptarnavimas prastas kiekvieno mano apsilankymo metu, tačiau personalas turėtų sutikti, kad pasitaiko atvejų, kai į klientą yra žiūrima ne taip kaip derėtų, o dėl turimų alaus žinių ginčytis taip pat nelabai galėtų.

Skiriant bokalus, visi trys vienareikšmiškai skyrėme po vieną bokalą, na o aš, galiu pridurti, kad man labai gaila dėl tokio įvertinimo, nes šis baras yra vertas dviejų bokalų, tačiau aptarnaujantysis personalas tiek skirti neleidžia.

BeerGeek.lt įvertinimas

Norėdami plačiau pasiskaityti apie barų gidą spauskite ČIA

10 Responses

  1. ignieška

    Alaus studijoj nemažai išsėdėta – netoli būdavo namai. Alaus pasirinkimas tikrai neblogas, maistas skanus ir skalsus, atmosfera jauki – su viskuo tenka sutikti. Dėl aptarnavimo nežinau, nė karto nepasitaikė prastų barmenų/-ių, nė karto užsakymo nesumaišė. O dėl staliuko rezervacijos tikra tiesa, kartais jau ketvirtadienį nerasdavom kur pritūpti…

  2. Alaus studijoje nemažai laiko praleista, bet nė karto neteko pastebėti, kad pilant alų naudotų šaukštą. Tiesa, gal ten daug kas pasikeitė per paskutinius 3 mėnesius.

    • Deja, jau ir ne prieš tris mėnesius pastebėta tendencija naudoti šaukštą, ypač pilant kokį kvietinį alų (Erdinger). Iš esmės vieta tikrai šauni :)

  3. Senokai ten nebuvau, reikėtų kada užeiti.
    Šiame komentare pasigedau jų alaus sąrašo. Manau, kad tai svarbus apžvalgos aspektas.

    • Per neapsižiūrėjimą neidėjau pagrindinės nuotraukos. Dabar jau pakeista, visą alaus asortimentą galima matyti nuotraukoje (paspaudus ant jos, nuotrauka pasididins ir viskas puikiai matysis).

  4. Sukritikavot aptarnavimą, paskui puolėt atsiprašinėt ir teisintis. C’mon…

    • Modestai, atsiprašinėti niekas neatsiprašinėja, o prieš paskutine pastraipa norėjau išryškinti tai, kad kartais iš barmenių pusės susilauki ir šiltų gestų, todėl negalima vienareikšmiškai teigti, kad aptarnavimas yra blogiau nei blogas.
      Tai iš dalies patvirtina pirmieji du šio straipsnio komentarai.
      Esmė ta, kad baras yra geras, barmenės – nekompetentingos. O ar tai tenkina baro savininkus? Tikriausiai taip.

  5. Puikus sitas baras,ir labai dziaugiuos kad toks vilniuje yra!!! Maistas ,alus,aplinka yra kazkokia pasaka!!!! Merginos(personalas) asmeniskai as,neturiu del ju jokiu priekaistu!Grazios,paslaugios ir tikrai patariancios del alaus ar maisto. Mes – klientai esam kaip i seima ateje nauji zmones,ir i ta seima reikia moketi isilieti-baras tampa kaip namai. Ir siaip kiek pastebejau visada personalas pasitiks jus siltai. O del nekompetencijos-nepamistam kad ir yra uz baro nauju veidu(tai prideda zavumo) ! Viskas juk su laiku .Nors pasikartosiu kolkas jokiu minusu neturiu .

    • kestuks

      O jeigu jau seniai dirbanti mergina pilant alų naudoja šaukštą, tai prideda žavumo ?

Leave a Reply