Alaus taurių įvairovė

posted in: Apie alų, Misija „BEER GEEK“ | 15

Kodėl egzistuoja toks didelis taurių pasirinkimas? Matome gausybę įvariausių formų, Belgijoje beveik kiekviena alaus darykla turi savo taures, šis reiškinys paplitęs ir visoje Europoje, nepralenkiantis ir Lietuvos. Ar tai yra tam tikri marketinginiai žaidimai, ar daryklos konkuruoja viena su kita ne vien tik alaus kokybe, kaina, tačiau ir taurių dizaino klausimu? Ko gero ne vienam iš mūsų teko gerti vienokį ar kitokį alų įpiltą į taurę besipuošiančia kitu prekės ženklu. Lietuvos baruose tai ganėtinai dažnas atvejis, toli gražu ne kiekviename bare, tačiau vis tiek, tai nutinka per dažnai. Na ir kas, pasakys mergina, teigdama, kad šio prekės ženklo taurės yra daug gražesnės, o kokį alų iš jos geriu man visai nesvarbu. Na ir kas, pasakys vaikinas teigdamas, kad svarbiausia yra alus, o gerti jį galiu nors ir iš kibiro.

Iš tiesų yra kiek kitaip. Be abejonės taurių kūrime svarbų vaidmenį vaidina ir marketinginiai aspektai, tačiau teigti, kad taurėje svarbiausia yra grožis būtų klaidinga. Iš tiesų, kaip ir daugelyje gyvenimo sričių, darant tam tikrus dalykus reikia naudoti tiems dalykams atlikti skirtas priemones. Valgant jautienos steiką naudojama tradicinė šakutė, valgant desertą – desertinė, padoriame restorane užsisakius žuvies patiekalą, atnešami žuviai valgyti skirti įrankiai, kiniečių restoranuose valgoma su pagaliukais ir t.t. Lygiai taip pat ir alaus kultūroje, tam tikro stiliaus alų patariama gerti su vienokia ar kitokia taure.

Tinkamai parinkta alaus taurė, padeda atsiskleisti visiems pagrindiniams to alaus stiliaus komponentams. Vienos taurės geriau išryškina alaus skaidrumą, kitos leidžia geriau pajusti aromatą, kuriame gali atsispindėti mielių charakteris, apynių eteriniai aliejai, įvairiausi vaisiai ar kiti kvapai, trečios yra naudojamos sesijose ir panašiai.

Šiame straipsnyje aprašysiu pagrindines taurių rūšis, jų privalumus lyginant su kitomis taurėmis bei rekomenduojamus stilius, kurie su aprašytomis taurėmis atsiskleis geriausiai.

Tulip.

Tulpės formos taurė (angl. Tulip)

Tulpės formos taurės pagrindiniai privalumai yra puikus aromato pateikimas bei standžios putos suformavimas bei išlaikymas. Apatinis taurės burbulas savotiškai įkalina visus aluje esančius kvapus, o išlinkimai esantys taurės viršuje padeda ilgiau išlikti alaus putai, kas taip pat prisideda prie geresnio alaus pojučio. Šioje taurėje geriausiai atsiskleis škotiški eliai, lambikai, geuzai, stipresnieji IPA stiliaus alūs, belgiški eliai ar kiti daugiau kvapniųjų savybių turintys alūs.

Snifter.

Siaurėjanti į viršų (angl. Snifter)

Ko gero daugeliui ši alaus taurė asocijuojasi su brendžiu, konjaku ar kitu stipriuoju gėrimu. Ne veltui, nes būtent iš šios taurės patariama gerti daug alkoholio turinčius gėrimus. Ši taurė, taip pat kaip ir „tulip“, puikiai perteiks aromatą, o subtili forma leis alų pasūkuriuoti, taip dar labiau užaštrinant kvapus. Taurė puikiai tinka visiems stipriesiems eliams, tripeliams, kvadrupeliams, imperial IPA, imperial stout stiliaus alums ar miežių vynui.

Goblet.

Goblet (Chalice)

Šios taurės paprastai būna labai puošnios, tikri meno kūriniai iš stiklo. Dauguma daryklų pagamina gana skirtingo dizaino, tačiau visos šios taurės turi tas pačias charakteristikas. Šios taurės yra ganėtinai plačios, todėl lengva gerti dideliais gurkšniais. Apačioje paprastai yra įbrėžimas, kuris padeda išsiskirti CO2, kas įtakoja didesnės putos susidarymą ir ilgesnį jos išsilaikymą. Šios taurės, taip pat kaip ir snifter`iai naudojamos gerti stipresnį alų. Skirtumas tas, kad su Goblet tipo taurėmis geriamas tik belgiškas abbey alus.

Pintos

Pintų būna įvairaus dydžio, nuo 16oz (beveik 0,5 l.) iki 20oz (beveik 0,6 l.). Šios taurės ko gero universaliausios taurės, pagrindinis jų privalumas – iš bet kurios pintos alus gersis labai lengvai, pakankamai dideliais gurkšniais, todėl jos puikiai tiks sesijoms. Yra keturios pintų rūšys: Imperial pint, German pint, English pint ir American pint. Kaip jau tikriausiai supratote iš Amerikietiškos pintos geriami amerikietiški eliai, gintariniai lageriai kartais ir ameriekitiški kvietiniai alūs. Šios taurės dažniausiai būna 16 oz talpos (kiek mažiau nei pusė litro), tačiau galima rasti ir 20 oz. Britiškos pintos būna 20 oz, tai yra beveik 0,6 litro bei naudojamos geriant angliškus elius. Imperiališkoji pinta taip pat kaip ir britiška yra beveik 0,6 litro talpos, tačiau iš šios taurės geriami airiški stautai. Vokiškos pintos būna 0,5 litro talpos ir iš jų geriami vokiški lageriai, Schwazbier, Oktoberfest alus ar įvairiausi bock`ai.

Iš kairės į dešinę: Imperial, German, English, American.
Weizenbier.

Kvietinio alaus taurė (Weizenbier glass)

Iš pavadinimo galima nesunkiai nuspėti, kad šios taurės skirtos gerti kvietinį alų. Plonos sienelės puikiai atskleis išraiškingą kvietinio alaus spalvą, o į aukštį didėjantis taurės skersmuo padės susidaryti didelei putai, kuri įkalins kvietiniam alui būdingus aromatus. Talpa dažniausiai būna 0,5 litro, tačiau Belgijoje galima rasti ir mažesnių 0,25 ar 0,33 litro talpos.

Pilsnerio taurė

Pilsner.

Ši taurė naudojama gerti daugelį šviesiųjų alaus rūšių, tačiau vėl gi, pavadinimas išduoda, kad pagrindinė rūšis, kuri geriama – pilsneriai. Šios taurės yra aukštos, plonos, kūgio formos. Tokia forma padeda atskleisti pilsnerio skaidrumą, pamatyti tikrąją alaus spalvą, bei taip pat padeda išlaikyti alaus putą. Be aprašytos formos egzistuoja ir kiek idomesnis pilsnerio taurės variantas, kuris pagrinde išlieka panašus į aprašytąjį, tik prie viso to taurės apačioje prisideda kojelė. Tokios taurės vardas – „Pokal“.

Flute.

Šampaninė (Flute) taurė.

Ilga ir siaura taurės viršūnė padeda palaikyti karbonizaciją, kas akivaizdu, šampaniniam alui yra svarbus reiškinys. Kylantys burbuliukai yra neatsiejama šampano, o taip pat ir šampaninio alaus dalis, todėl svarbu, kad burbuliukai išliktų kuo ilgiau. Iš esmės ši taurė yra labai panaši į tikrajam šampanui skirtas taures, tačiau šampaninio alaus taurės dažniausiai būna su šiek tiek trumpesne taurės koja. Iš šių taurių, be šampaninio alaus geriami, lambikai, oud bruin, čekiški pilsneriai ar kiti didesnę karbonizaciją turintys alūs.

Bokalas (Mug)

Ties šiuo tipu tikriausiai nereikia per daug išsiplėsti. Bokalai dažniausiai naudojami Šiaurės Amerikoje, Anglijoje, Čekijoje ir Vokietijoje. Pagrindinis jų privalumas – dydis, storas stiklas, bei patogi rankena. Būtent šie kriterijai suteikia progą susidaužti bokalais daug stipriau nei tarkime su pintomis.

Mano aprašytieji 8 bokalų tipai yra ko gero pagrindiniai, tačiau tai tik maža dalis to, ką galime rasti baruose, alaus mėgėjų namuose ar bravoruose. Norint visapusiškai mėgautis alumi nebūtina turėti visų bokalų, tačiau save ir, be abejo, alų gerbiantis alaus mėgėjas savo namuose turėtų turėti bent keletą pagrindinių taurių.

Štai visiems puikiai žinomas alaus medžiotojas Michael Jackson pagrinde naudojo 4 taurių rūšis: vasaros, degustavimo, sesijinė bei snifter taures (žiūrėti nuotrauką apačioje)

Linkiu ir Jums atrasti šį džiaugsmą ir mėgautis dar stipresniais gero alaus teikiamais malonumais.

Michael Jackson taurės.

Nuotraukos iš:
http://iutelecomgrad.files.wordpress.com/2012/03/;
http://probuswines.wordpress.com/2012/07/22/life-beyond-the-pint-the-importance-of-proper-glassware-to-the-beer-drinker/;
http://www.drinkstuff.com/products/product.asp?ID=10775;
http://thekegtap.com/2011/06/02/beer-foul-drinking-beer-from-the-bottle/;
http://www.webstaurantstore.com/libbey-3795-embassy-6-oz-flute-glass-12-cs/5513795.html;
http://en.wikipedia.org/wiki/Beer_glassware

15 Responses

  1. nepamirskite po straipsniais nurodyti nuotrauku saltiniu :)

  2. Ciobiskis

    Sunku paneigti, bet “goblino” tipo taurė tikrai ženkliai prisidėjo prie pilstomo “Grimbergeno” sėkmės ir išsipopuliarinimo šalies baruose. Taip pat, “Baltas” alus visada buvo pilstomas į tinkamą taurę, ir kiti, netgio “Ekstra”… Gal tik su “Baltijos” užrakinimu konjako taurėje Švyturys perlenkė, bet šia prasme kaip aprašomas stiklo parinkimas, tai sunku paneigti, bet jie diktavo tokias madas. Malonu matyti, kad neatsilieka ir mažieji. Spėkite, į kokią taurę (beje su gamintojo logo) man “Alaus danguje” įpylė “Virkštininkų” elio?
    Na o bokalas, tai Čekijoje 4x dažnesnis nei Britanijoje, pripažinkime saloje į pintos talpos stiklinę visi pila.

    • Švyturys deklaruoja, kad Baltijos yra Marzen/Oktoberfest stiliaus, man tai šitas stilius asocijuojasi su oktoberfestu ir litriniais bokalais, švyturys pasirinko kitą strategiją. O labiausiai persistengė su memelbrau taure, jei jau sako, kad ten brown ale, tai ir reikėjo išleist pintos talpos butelius ir tokias pat taures, būtų tiek teisinga (alaus požiūriu) tiek sėkminga (marketingo) strategija.
      Kad jau spėt, tai pasirinksiu keisčiausią variantą – tulpės formos, kažką panašaus i Duvel taurę.

      • Ciobiskis

        O dėl Memelbrau kaip elio pastebėjimas taiklus, bet šiaip visiškai nerealu fabrike dideliam keist pilstymo linijos nustatymus į kitos talpos butelius… Kiek vargo. Pintos dydį Lietuvoje aiškiai okupavo Ragutis ty Volfas ir (jam turbūt) gerai dėl to.

      • Ciobiskis

        Šiaip Marzen šiam stiliuje yra over Oktoberfest. Dabar geriu Paulaner Oktoberfest courtesy Vynoteka, tai tiesiog stiprus :) 6 laipsnių lageris.

    • Čiobiški, ar nieko nepainioji, tikrai “Virkštininkų” elis ten buvo? Mano duomenimis Virkštininkuose (Kretingos raj.) jau seniai niekas nieko neverda. O gal jau vėl pradėjo?

  3. Ciobiskis

    Su Baltijos ten yra atskiras atvejis. Iš tikrųjų šio alaus receptas yra sukurtas iki-marketinginiais :) laikais, t.y. 1961 ar 1964 metais, kažkoks rusas ar žydas technologas tuo metu dirbęs Klaipėdoje sukūrė. Ir jis iš tikrųjų sekė tikro vokiško Marzen prisiminimais – dar toks nežigulinis buvo vadinamas Kovo alumi, yra išlikę ir kitų daryklų etikečių. Bet kokiu atveju tai ne eilinis lageris… bet ir ne tripelis :)
    O Virkštininkų tai įpylė irgi jei neklystu į konjakinę :) Bet reikia pasitikrint, vakare parašysiu :)

    • O ar aš klystu ar anksčiau Baltiją švyturys, kaip baltic porter pristatinėjo?

      • Ciobiskis

        Painioju. Tai, aisku Vasaknų. Buvo chalet tipo taurėje 😀

  4. Ciobiskis

    Nepristatinėjo. Visada buvo Marzen. Baltijos porteris buvo Utenos porteris. Beje, Sankt Peterburge vasarį vyksta didelis ir išsamus Baltijos porterių festivalis, bet lietuviški porteriai prastai juose iki šiol pasirodė http://www.primaporterfest.spb.ru/

    • Drįsčiau teigti, kad pasirodė prastai, nes niekad gero porterio ir nebuvo išvirę :)

  5. Šnekant apie Baltijos porterius, tai man patiko šis: http://www.ratebeer.com/beer/marks-spencer-london-porter/111825/ Galima įsigyti Marks and Spencer.

    • Ciobiskis

      O Fuller’s London Porter… Galima įsigyti,,, Maksimoje 😀 Realiai idealus.

Leave a Reply