Dundulio Gutstoutas – good stout’as!

posted in: APŽVALGOS, RAGAVIMAI | 19

Gutstoutas

Širvėnos bravoras

Stilius: avižinis stautas

Alk. konc.: 5,2%

Rekomend. temp.: 14 °C

Lietuviškas stautas?! Išgirdęs dar 2012 metais Dundulio paskelbtą naujieną iškart užsimaniau paragauti. Teko šiek tiek palaukti, bet vos tik perskaičiau naujieną, kad sausio 11 dieną jo bus galima įsigyti baruose ir alaus parduotuvėse iškart suskubau į “Alaus kolonėlę” nusipirkti “Gutstouto”.  Nusipirkau, ir ne litrą, o iškart du – pasitikėjau aludariais, tikėjau (tiksliau būtų sakyt – tikėjausi), kad šis stoutas bus geras.. Ir nenusivyliau, bet apie tai šiek tiek vėliau. Dabar trumpai apie patį alų.

Galbūt pirmas klausimas kuris nejučiomis iškyla – kas per velnias tas avižinis stautas?

These are generally medium to full bodied stouts that have an unreal smoothness to them from the addition of oats to the mash. The oats not only add a lot of smoothness to the mouth feel but give a touch of sweetness that is unlike any other type of stout. Both levels of roasted flavor and hop character will vary.

beeradvocate.com

Trumpai – švelnus, kavinis stautas, puikiai tinkantis atgaivai po sunkios darbo dienos..

Štai kaip savo būsimą (dabar jau esamą) produktą pristatė patys aludariai:

Laukdami svieto pabaigos, nutarėme ir mes pasidalinti “juoda” naujiena savo produkcijos asortimente. Tai avižinis stoutas “Gutstoutas”. Alus barų kranus ir Jūsų bokalus pasieks 2013 metais.

“Tai elio stiliaus alus, išsiskiriantis savo sudėtinga degintų salyklų baze, kavos ir šokolado užuominomis primenančiu skoniu. Alaus gamyboje naudojami net trijų rūšių deginti salyklai – šokoladinis, degintas salyklas,  skrudinti miežiai. Alaus kūną sutvirtina Miuncheno ir “CaraCrystal” karamelinis salyklas,  šilkinį pojūtį gomuryje suteikia avižų dribsniai. Alaus virimui naudojame angliškus Target ir  East Kent Goldings apynius.  Fermentuojamas aukštos atenuacijos angliškomis Nottingham  elio mielėmis.”

sirvenosbravoras.lt

 Mano pastebėjimai:

KVAPAS:  aiškiai dominuoja kavos aromatas. Kvape, taip pat juntamos grietinėlės natos – stoutas išsiduoda, kad bus švelnus ir maloniai tekantis gomuriu.

IŠVAIZDA:  stautas yra juodos – anglies spalvos. Šiek tiek nuvylė šio alaus puta – ji nebuvo nei standi, nei patvari, vienu žodžiu visiška priešingybė “stautiškai” putai. Vis dėlto, putos netvarumas gali būti ir šalutinis alaus pirkimo iš pilstyklos pavyzdys. “Alaus kolonėlėje” mane perspėjo, kad alus ką tik pajungtas ir gali būti netinkamos temperatūros, todėl grįžęs namo, palaikiau jį kambario temperatūroje ir degustavau tik po gero pusdienio. Reikėtų šio stauto paragauti tiesiai iš krano, galbūt ir vaizdas tuomet būtų visiškai kitoks. “Gutstouto” karbonizacija yra medium-high (vidutiniškai aukšta), o body – low-medium (mažai-vidutiniškai tirštas)

SKONIS: skonyje, kaip ir kvape, dominuoja kava ir grietinėlė. Apyniai praktiškai nejuntami, jų kartumas maloniai derantis su deginto salyklo skoniu. Taip pat šis alus maloniai kreminis, labai švelnus. Šiek tiek erzinantis dalykas yra netikėtai pasireiškusi rūgštelė, kuri šiek tiek per stipriai erzino gomurį, ypač pirmojo bokalo metu.

Iš šio alaus tikėjausi labai daug ir tikrai nenusivyliau. Siūlau paragauti ir įvertinti, nusivilti neturėtumėte. Širvėnos bravoras savo internetiniame puslapyje siūlo šias vietas, kur galima nusipirkti Gutstouto: (čia)

Nusprendžiau iš komentaro tekstą perkelti ir į straipsnį.

PAPILDYMAS (2013-01-25) Antrasis ragavimas: Taigi, vakar šio alaus ragavau (gėriau) antrą kartą. Pasikeitė keletas dalykų – alus atkeliavo iš Kauno – mašinoje praleido apie 130 km. Kol keliavo, galbūt dėl mašinoje buvusios temperatūros, alus sušilo iki maždaug rekomenduojamų 13-14 laipsnių (neturėjau galimybės pamatuoti tiksliau). Šiek tiek pastovėjęs ant stalo, kad “susistovėtų” buvo suverstas į pintą. Ir iš tiesų – puta standesnė ir patvaresnė (nors norėtųsi daugiau, bet komentaruose aukščiau paaiškinta, kaip galima būtų išgauti geresnį efektą) ir rūgštumo gaidos neliko arba bent nepajaučiau. Išvados: neplakite, gerkite rekomenduotinos temperatūros ir per ilgai nelaikykite – tada pajusite tikrą malonumą gurkšnodami šį stout’ą :) Geras alus – geriausia reklama, kažkaip net ir norint nelabai yra ką sukritikuoti. Spaudžiu dešinę aludariams.

19 Responses

  1. audryla

    …..gerulis toks stoutas… va tik dėl rūgštelės nesutinku… neradau aš ten josios… mano receptoriams puikus stoutas…

    • taip stoutas tikrai puikus, o rūgštelė galėjo pas mane atsirasti dėl kokio nors pašalinio efekto, kurią dieną nusipirksiu šio stauto dar kartą ir pasitikslinsiu. be to kaip ir minėjau labiausiai kažkodėl pirmame bokale dominavo, gal kažkoks ir skonio dirgiklis prieš degustuojant šiek tiek sugadino bendrą “mouth feel”

  2. Dėkui už apžvalgą ir kritiką. Jūsų vertinimai mums padeda tobulėti.

    • Jūs tik nenustokit bandyti pateikti kažko naujo mūsų mažai rinkai, o mes būtinai ragausim ir vertinsim. Pasikartosiu – puikus stout’as :)

    • Kauno, prašau, nepamiškit!

      • Kauno ko? nepamiršt Kauno Stouts? Tai net ne stout’as – jie tą “stouts” uždėjo bala žino kodėl.. RateBeer jis vertinamas kaip doppelbock, radau puslapių kur jis vertinamas, kaip “Dark lager”, na o aš net nežinau kam jį priskirti, bet tikrai ne stout’ams :)

        • Taip, turim Kauno stouts, bet ne stout’ą. Viskas Tomo aiškiai surašyta.
          Juokinga ir kartu liūdna, kad pasirodė palengvintas stouts nuo “juodumo net parudavęs” “Burmistro alus”.

          Reikia būtinai paragauti Gutstouto. Atsileipimai gražūs. Įdomu, ar aludariai neplanuoja į butelius pilstyti.

          • Planuojame ir labai viliames Gutstoutą supilti į stiklą. Kai tik pavyks tai padaryti būtinai pranešime savo puslapyje ir fb profilyje. Dėkui, jog domitės.

  3. Būtinai reiks paragaut – jei geras, tai į “Guinness” ir “Murphy’s” pusę net nebežiūrėsiu. :)

  4. Paragavau – labai gera alternatyva užsienietiškiems stautams.

  5. Alaus kolonėlė

    Apie putojimą norėjau pakomentuoti – kadangi jau ne vieną statinę Gutstouto pardavėm, tai pastebėjimai: Gutastoutas reikia pabūt pajungtam , kad pradėtų putoti. Tik atvežtas arba atneštas iš šaltesnės patalpos ir ką tik pajungtas – beveik neputoja, bet pabuves – putoja ir labai gražiai.

    • Geriau pagalvojus, tai iš antro litro puta tikrai buvo šiek tiek patvaresnė. Dėkui už informaciją :)

    • Kadangi elis fermentuojamas aukštesnėje temperatūroje, natūralu, jog angliarūgštė, pagal fizikikinius dėsnius greičiau pasišalina iš fermentuojamos misos. Tuo tarpu lietuviui labiau įprastas lageris fermentuojamas žėmesnėse temperatūros ir CO2 jame išsilaiko ilgiau. Todėl lageriai kur kas labiau karbonizuoti nei eliai, o jų karbonizacija yra labiau apčiuopiama žemesne temperatūrose, nei elių. Tuo tarpu eliai savo putą rodo, taip vadinamose rūsio temperatūrose 13-14 C. Dar reiktų pridurti jog ir elių skonis pasireiškia būtent 13- 14 C. Skanaus.

      • Ačiū už išsamų paaiškinimą, ragavau antrą kartą, nuomonė tik pagerėjo :)

  6. Dainius

    Neapsikentęs atsibodusio Maximos alaus asortimento – visokių saldžių Senųjų, Kunigaikščių, Gyvų ir kito negėrio – negaliu aš į juos žiūrėt:) nuvažiavau vakar į Alaus kolonėlę :) Iš esmės dėl šito alaus. Labai geras stautas! Alternatyva užsienietiškiem stautam? Baikit, kas geria tą vandeningą Guinness’ą už visiškai nepateisinamą ir nepagrįstą kainą? Ne, dėkui, aš jau geriau pirksiu lietuvišką prekę :) Pagalvojus, kokia dar neužpildyta ta “rankų darbo” alaus nišą. Ir čia tik pati pati pradžia…
    Gerai, grižtant prie alaus, vienas malonumas tokų gurkšnot. Beje, dėl rūgštelės tai jei vakar jos nebuvo, tai po paros nebūčiau toks tikras – ar ne nuo laiko, kada atidaryta, ar prijungta bačka priklauso? Puta labai didelė ir patvari. Kaži, jei ilgiau palaikius, nurūgštėt ar ne? :)

  7. Taigi, vakar šio alaus ragavau (gėriau) antrą kartą. Pasikeitė keletas dalykų – alus atkeliavo iš Kauno – mašinoje praleido apie 130 km. Kol keliavo, galbūt dėl mašinoje buvusios temperatūros, alus sušilo iki maždaug rekomenduojamų 13-14 laipsnių (neturėjau galimybės pamatuoti tiksliau). Šiek tiek pastovėjęs ant stalo, kad “susistovėtų” buvo suversta į pintą. Ir iš tiesų – puta standesnė ir patvaresnė (nors norėtųsi daugiau, bet komentaruose aukščiau paaiškinta, kaip galima būtų išgauti geresnį efektą) ir rūgštumo gaidos neliko arba bent nepajaučiau. Išvados: neplakite, gerkite rekomenduotinos temperatūros ir per ilgai nelaikykite – tada pajusite tikrą malonumą gurkšnodami šį stout’ą :) Geras alus – geriausia reklama, kažkaip net ir norint nelabai yra ką sukritikuoti. Spaudžiu dešinę aludariams.

  8. Tomai, kur Kaune pirkai? Negi B.O. baras pradėjo pilstyti??? Daugiau vietų Kaune gamintojo puslapyje nėra nurodyta.

    • Kadangi ne pats pirkau, o man atvežė, tiksliai šiuo metu nepasakysiu, bet jei teisingai pamenu, tai Alaus upėje įpylė :)

  9. […] Malonu, jog žmonės minavoja,  kai gražiu žodžiu užtaria.  (Didelis dėkui  pingvi.com  ir beergeek.lt už platesnę Gutstouto apžvalgą.) Skaitydami atsiliepimus apie šį alų supratom –  turim ką […]

Leave a Reply