Kaip gimsta alus…

posted in: Misija „BEER GEEK“ | 2

Išklausęs visus pasiūlymus, nusprendžiau trumpai aprašyti alaus gamybos procesą. Tai nebus išsami analizė apie tai, kokią įtaką kiekvienas procesas padaro galutiniam rezultatui. Tai tiesiog bus pagrindiniai procesai, kurie yra būtini verdant alų.

Pirmiausia, salykliniai grūdai sumalami malūne ir dedami į katilą (mentalo bosą; mentalas – salyklas sumaišytas su vandeniu), kuriame yra karštas vanduo. Šis procesas vadinamas salinimu. Salinimo metu iš salyklo į vandenį yra ištraukiamos saldžiosios medžiagos. Šis saldus skystis vadinamas misa. Kitas žingsnis – misą, įvairių filtrų pagalba, atskirti nuo susąlusio salyklo. Tai vadinama misos tekinimu. Misa nutekinama į virimo katilą ir verdama. Virimo metu yra dedami apyniai. Pirmiausiai – dedami kartieji, vėliau, virimui einant į pabaigą – dedami aromatiniai apyniai.

Alaus virimo katilas Rochefort darykloje.

Baigus virimą, misą reikia ataušinti iki mielėms tinkamos temperatūros, kuri priklauso nuo naudojamos mielių rūšies. Ataušinta misa pilama į fermentacijos talpą, o tada dedamos mielės. Fermentacija (rūgimas) yra cheminis procesas, kurio metu saldžiosios medžiagos pavirsta į etilo alkoholį ir angliarūgštę. Fermentuoti galima uždarame arba atvirame inde. Fermentacijos trukmė labai skirtinga. Daug įtakos tam turi mielių rūšis ir kiti veiksniai. Mielėms atlikus savo darbą (pasibaigus fermentacijai), skystį jau galima vadinti alumi!

Atviros fermentacijos talpos Kauno alaus darykloje.

Fermentacijai pasibaigus, alus gabenamas į brandinimo talpyklas, kuriose, bėgant laikui, toliau formuojasi alaus skonis. Paskutinis žingsnis – išpilstyti alų į butelius arba statines. Alaus gamyba neturi labai didelių normų, todėl labai lengva improvizuoti. Procesų eiliškumas, skirtingose daryklose, gali skirtis (dažnai alus brandinamas jau galutinėje taroje). Praleidau tokius procesus, kaip filtracija ir pasterizacija, nes jie nėra esminiai, nors labai dažnai ir plačiai naudojami.

Ąžuolinės alaus statinės Cantillon spontaninės fermentacijos alaus darykloje.

Tikiuosi, jog perskaitę šį straipsnį susidarėte bent jau minimalų vaizdą apie alaus gimimą. Pabaigai siūlau pasižiūrėti, kaip gaminamas Chimay alus: THE ART OF BREWING

Ačiū aludariui Pranui už patarimus!

2 Responses

  1. Na, sakyčiau procesų eiliškumas skirtis negali.

  2. Aš truputį neaiškiai išreiškiau mintį apie eiliškumą, turėjau omeny, kad po fermentacijos kai kur alus yra išpilstomas į galutinę tarą (statines ar butelius) ir ten brandinamas, o kitur keliauja i brandinimo tankus ir tik poto išpilstomas į galutinę. Tai tiek dėl to eiliškumo.

Leave a Reply