Viskis dar ne viskas – alaus mėnuo King & Mouse!

posted in: BARŲ GIDAS | 0

Balandžio mėnuo jau čia! O tai reiškia vieną – King & Mouse, vienas mūsų mėgstamiausių barų Vilniuje, organizuoja alaus mėnesį. Kaip ir kasmet viskio baras stebins alaus įvairove ir eksperimentiniais virimais. Nenorėdami likti nuošalyje nusprendėme pakalbinti baro savininką ir viskio ekspertą Šarūną Karalių apie tai kodėl balandžio mėnesį kiekvienam alaus geek’ui privaloma užsukti į King & Mouse.

Viskis dar ne viskas
Viskis dar ne viskas :) Nuotrauka iš asmeninio archyvo.

Tomas: SVEIKAS, ŠARŪNAI. ESI VIENAS IŠ TŲ ŽMONIŲ, KURIŲ DĖKA LIETUVOJE PRADĖJO KURTIS SPECIALIZUOTI GĖRIMŲ BARAI/PARDUOTUVĖS. PIRMASIS IŠBANDYMAS BUVO KAUNE, VISKIO BARAS W1640, O VĖLIAU IR VILNIUJE. DABAR KING & MOUSE VISKIO BARAS IR PARDUOTUVĖ SĖKMINGAI VEIKIA JAU TRIS METUS. PAPASAKOK APIE SAVE IR KAIP VISKAS PRASIDĖJO – IŠ KUR ATSIRADO SUSIDOMĖJIMAS VISKIU IR KADA/KAIP GALIAUSIAI TAI PERAUGO IŠ HOBIO Į NUOLATINĮ DARBĄ?

Šarūnas: Ne veltui sakoma, kad viskis yra plačiausią skonio ir kvapo paletę turintis stiprus alkoholinis gėrimas. Šiai dienai viskis gaminamas kiekviename kontinente išskyrus tik Pietų Ašigalį. Pradėjus baro veiklą viskio pasaulį ėmiau pažinti vis plačiau, važinėjau į parodas Europoje, lankiausi pas verslo partnerius Škotijoje. Vis daugiau naujų daryklų ir viskių atkeliauja iš iki tol nežinomų kraštų. Tai Australija, Suomija ar Indija. Kuo toliau tuo su šiuo gėrimu dirbti darosi įdomiau ir įdomiau. Mūsų veikla neapsiriboja tik baru. Rengiame viskio bei viskio ir užkandžių derinimo degustacijas, atstovaujame kelis Škotijos viskio gamintojus. Tad viskas tarsi nesustojantis ir vis besivystantis ciklas.

Tomas: KING & MOUSE IŠSISKIRIA TUO, KAD SUGEBA SUDERINTI PARDUOTUVĖS VEIKLĄ SU BARU. GALITE PASIGIRTI BENE DIDŽIAUSIU VISKIO ASORTIMENTU LIETUVOJE – VIRŠ 250 SKIRTINGŲ VISKIŲ? SAKYK, AR JAUČIASI SKIRTUMAS TARP TO, KĄ KLIENTAS RENKASI PIRKTI PARDUOTUVĖJE, IR TO, KĄ RENKASI GERTI BARE?

Šarūnas: Bare jau skaičiuojame per 300 viskio rūšių. Kadangi esame ir importuotojas turim unikalią galimybę atsivežti išskirtinų ir itin retų gėrimų, kurių į Lietuvas niekas neimportuoja. Tai, beje, liečia ne tik viskius. Mūsų bare rasite ir romų ar džinų, kurių Lietuvoje niekur kitu neparagausite. Panašu, kad artimiausiu metu įkelsime koją ir į alaus importuotojų gretas. Didžioji dalis pas mus apsilankančių klientų ieško išskirtinio gėrimo, kurio neras didžiuosiuose prekybos centruose. Nors tarp mūsų viskių galima rasti ir gerai pažįstamų vardų.

Tomas: IŠDUOK PASLAPTĮ, KOKS VISKIS JŪSŲ ASORTIMENTE YRA ARTIMIAUSIAS / SKANIAUSIAS TAU PAČIAM? O KURĮ TURIMĄ VISKĮ ĮVARDINTUM IŠSKIRTINIAUSIU LAIMIKIU?

Šarūnas: Turiu išskirtinę galimybę ragauti bet kurį viskį iš mūsų turimos 300 rūšių kolekcijos. Tad … tenka save riboti (šypsosi) Turim sukaupę nemažą Single Cask viskių kolekcija. Tai viskiai, kurie supilstomi tik iš vienos, tam tikros ir kokybiškiausios statinės. Taip pat mane itin domina nepriklausomų pilstytojų leidimai, nes dažnai jie pateikia įdomių ir nestandartinio brandinimo viskių, kurių nerasi baziniuose distilerijų sąrašuose. Itin džiaugiuos gavęs vienintelį daryklos, iš mažo ir nutolusio Campbeltown regiono, “Glen Scotia” 22 metų viskio butelį ar jau neveikiančios Littlemill daryklos viskį. Taip pat baro pasididžiavimas “Tomatin” 45 metų viskis, kuris yra seniausias viskis, kurį galima paragauti Lietuvos baruose ir restoranuose. Tai tikra istorinė vertybė. Tačiau tuo pat metu turime daug intriguojančių naujienų ir bazinių viskių gretose. Nes šiai dienai Škotijoje veikia 116 viskio daryklų ir į Lietuvą įvežamų viskių skaičius vis auga.

Tomas: SAVO BARE DAŽNAI ORGANIZUOJI VISKIO DEGUSTACIJAS – PUOSELĖJI ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ VARTOJIMO KULTŪRĄ. KĄ MANAI APIE DABARTINĘ SITUACIJĄ LIETUVOJE – AR GALĖTUM PASAKYTI, KAD ŠI VARTOJIMO KULTŪRA YRA BESIFORMUOJANTI, JAU EGZISTUOJA, O GALBŪT GALĖTŲ EGZISTUOTI ATEITYJE? AR VIS DĖLTO TOS PROHIBICIŠKOS NUOTAIKOS JAUČIAMOS NE VELTUI, NES DAUGUMAI LIETUVIŲ IŠ TIESŲ TERŪPI PRISIGERTI?

Šarūnas: Gėrimų kultūra formuojasi žvėrišku greičiu ir tuo galime tik pasidžiaugti. Keičiasi žmonių vartojimo įpročiai ir jie mielai renkasi kokybiškesnius ir įdomius gėrimus. Manau tai pastebima ne tik viskio srityje, bet alaus, kavos, kitų gėrimų bei maisto. Ši nauja karta itin džiugina, tuo pačiu labai smagu stebėti procesus Vilniaus barų ir restoranų srityje. Turim begalę įdomių ir unikalių vietų, kurių sunku rasti ir didesniuose Europos miestuose. Labai smagu stebėti dabartinę situaciją, kuomet Lietuvos spaudoje atsiranda straipsniai besistengiantys atverti akis tiems, kurie mano, kad viską galima išspręsti tik draudimais. Kokybiškų gėrimų gamyba – tai ir teigiamas poveikis Lietuvos ekonomikai. Visiems pasakoju apie savo kelionę prieš kelis metus į Rygoje vykstančią maisto ir gėrimų parodą. Latvijoje vyndariams bei kaimo turizmo sodybų savininkams leidžiama distiliuoti nedidelį kiekį alkoholio. Parodoje teko ragauti tikrai unikalaus gėrimo išvaryto iš morkų. Mažomis partijomis išvarytas gėrimas nėra pigus, plečiant jo gamyba sukuriamos naujos darbo vietos…. Pas mus deja, to kol kas valdžios sluoksniuose nesugebama to suvokti.

Viskis dar ne viskas
Dūminių gėrimų degustacija King & Mouse viskio bare. Nuotrauka iš asmeninio archyvo.

Tomas: ALUS IR VISKIS YRA TARSI BROLIAI: GAMYBOS PROCESAS IKI DISTILIAVIMO YRA KONE IDENTIŠKAS. KADA IR KAIP SUSIDOMĖJAI ALUMI?

Šarūnas: Alus nuostabus gėrimas, tad neįmanoma juos nesidomėti. Esu didelis angliškų alų mėgėjas ir pažintis su jais prasidėjo gerokai ankščiau nei su viskiu. Išvykų į D. Britaniją metu ėmiau ragauti vis daugiau rūšių, po truputį ieškoti naujų. Prieš dešimtmetį kuomet mūsuose dar nebuvo alaus įvairovės, vykdavau į išvykas po Europą siekdamas paragauti naujų alaus rūšių. Pamenu kaip klaidžiojau po Stokholmą ieškodamas “Nogne IPA” ir džiaugiausi radęs, bei tiems laikams sumokėjęs fantastišką 38 litų sumą už 0,33 l. bokalą.

Tomas: ŠIUO METU KING & MOUSE VYKSTA ALAUS MĖNUO. JĮ ORGANIZUOJAT ANTRUS METUS IŠ EILĖS. KAIP GIMĖ ŠI IDĖJA?

Šarūnas: Tai jau treti metai. Prieš tris metus alaus įvairovė buvo naujiena. Įdomių alų Lietuvoje buvo, bet tik kelios vietos jais prekiaudavo, dar mažiau – suvokdavo kuo prekiauja. Tad buvo natūralus noras pristatyti šį viskiui artimą gėrimą. Pernai alaus mėnesiui stengėmės surinkti kuo didesnį asortimentą ir turėjau per 130 rūšių. Šiemet turėdami per 100 stengiamės koncentruotis į naujus, keistus ir įdomius alus. Štai dėl ko rasite ir Berliner Weisse ir Grissete stiliaus alų.

Tomas: KOKIO ALAUS GALIMA RASTI BARO ŠALDYTUVE ŠĮ KARTĄ? PAMENU, KAD PERNAI TURĖJOT KELETĄ TIKRAI IŠSKIRTINIŲ PRODUKTŲ – ALUS SU BULVĖMIS, PELENŲ ALUS IR PAN. KĄ NEĮPRASTO REKOMENDUOTUM PARAGAUTI ŠIEMET?

Šarūnas: Be paminėtų stilių, šiemet džiaugiamės surinkta dūminio alaus kolekcija. Be lyderių Schlenkerla, turime ir Mikkeller ir To Ol dūminių alų. Tiesa iš To Ol repertuaro prisirinkome tikrų perliukų. Tai ir su tropiniais vaisiais virtas IPA ir Wit su saldymedžiu. Atkeliavo net keturios airių O’Haras alaus rūšys. Smagu, kad vis didėja alaus rūšių iš Škotijos skaičius – kas mums yra labai artima tema. Ir, žinoma, užsukite jei mėgstate klasikinius angliškus stilius – šiuos alus mes patys dievinam (šypsosi)
Džiugu, kad gavome ir Tikro Alaus ir Apynio išvirto alaus – Ropa – limuotą versiją. Dienos šviesą išvydo tik keli šimtai buteliukų. Tad tikrai reta proga paragauti šio intriguojančio alaus, kurio etiketėje rašoma: Moonshine Barrel Aged. Tikra šio alaus istorija šiek tiek “pogrindinė” tad ją galima išgirsti tik prie baro.

Tomas: GRETA MĖNESIO, SKIRTO ALUI, PAS JUS BARE BŪNA IR MĖNESIO ALUS (GUEST BEER) – SVEČIAS UŽSIBŪNANTIS TIK VIENĄ MĖNESĮ. KOKIAIS KRITERIJAIS VADOVAUJANTIS ATRENKI ALŲ ŠIAI POZICIJAI?

Šarūnas: Ši pozicija startavo viename iš mano barų prieš 5 metus. Tuomet tikrai reikėdavo pasistengti norint kas mėnesį surasti po vieną ar dvi įdomesnes alaus rūšis. Šiai dienai Guest pozicija rotuoja kas dvi savaites ir paprastai turime po 3-4 alaus rūšis.

Tomas: IR KELI KLAUSIMAI PABAIGAI. IŠDUOK PASLAPTĮ, KOKĮ ALŲ RENKIESI LAISVALAIKIUI – ESI HOPHEAD’AS AR MĖGSTI EKSPERIMENTUOTI ĮVAIRIAIS STILIAIS/SKONIAIS? KURIOS ŠALIES ALUDARYSTĖS TRADICIJA TAVE ŽAVI LABIAUSIAI?

Šarūnas: Jau paminėjau Britanijos aludarius. Eliai ir biteriai yra mano silpnybė. Itin apyniuotų alų mėgstu, bet medaus mėnuo jam jau praėjo. Tad šiai dienai ko gero labiausiai žavi angliško stiliaus Pale Ale, kuriuose kvapnumas jaučiamas itin subtiliai. Tai veda mane iš proto (šypsosi)

Tomas: AČIŪ UŽ POKALBĮ IR IKI GREITO SUSITIKIMO KING & MOUSE!

Viskis dar ne viskas
King & Mouse

Leave a Reply