Pauwel Kwak ir Tripel Karmeliet

posted in: APŽVALGOS, RAGAVIMAI | 3

Bosteels Brewery – tai darykla mažame Belgijos Buggenhout kaimelyje. Ši darykla Bosteels šeimos rankose jau daugiau nei du šimtus metų ir per tokį ilgą laikotarpį ji iš rankų į rankas perėjo jau septynis kartus. Dar 1791 m. šią daryklą įkūrė Evarist Bosteels, o dabar ją valdo Ivo Bosteels (6-oji karta) ir jo sūnus Antoine (7-oji karta). Savo internetiniame puslapyje jie rašo, kad alumi prekiauja dešimtyse pasaulio šalių, o kiek man yra žinoma Lietuvoje šios produkcijos galima paragauti Rene restorane ir Portobello pub’e (jei žinote daugiau vietų – laukiame jų komentaruose).

Pauwel Kwak ir Tripel Karmeliet – du išskirtiniai Bosteels daryklos produktai. Vienas išskirtinis ir visame pasaulyje pažįstamas dėl savo taurės, o kitas, tuo tarpu, dėl nuostabaus ir kaip pasakytų maestro Vytautas Kernagis – fantastiškai nepakartojamo skonio. Šiandien abu šiuos perliukus pristatome Jums.

 Pauwel Kwak

 Brouwerij Bosteels

 Stilius: Belgian Strong Pale Ale

 Alk. konc.: 8,1 % ABV

 Rekomend. temp.: 12-13 °C

 RateBeer.com95/100

BeerAdvocate.com: 84/100

Pauwel Kwak – Napaleono laikais gyvenęs aludaris ir smuklės “De Hoorn” savininkas. Būtent jam ir yra priskiriami laurai už šios išskirtinės taurės išradimą. Istorija byloja, kad jo smuklę kasdien aplankydavo paštininkų karietos. Paštininkai mėgdavo užsisakyti Kwak’o verdamo alaus troškuliui numalšinti. P. Kwak’as į tai atkreipė dėmesį ir sukūrė būtent tokią taurę savo alui, kad paštininkai jodami galėtų saugiai ir tvirtai ją laikyti rankoje, o ištuštinę – ją pasikabinti prie karietos ar arklio šono. Šiandien Pauwel Kwak yra vienas iš nedaugelio išlikusių istorinių belgiškų alų, kuris, gerbiant tradicijas, yra patiekiamas išskirtinai jam skirtoje taurėje.

Pauwel Kwak is malty, toffeeish, and nougat-like, with a fruity, brandyish, warming finish.

Michael Jackson

Mano pastebėjimai:

Spalva: sodri raudona, tarsi rubino. Pilant į Kwak’o taurę tvirta ir tiršta puta, tuo tarpu įpylus  į degustacinį tulip’ą puta praktiškai nesusidarė, jos užuomazgos išnyko akimirksniu.

Kvapas: dominuoja džiovintų obuolių aromatas, užuodžiami ir gvazdikėliai. Apskritai jis panašus į namuose kepto obuolių pyrago. Kvapas stiprus, salstelėjęs, gundantis, kviečiantis gurkštelėti.

Skonis: Galiausiai neatsilaikai pagundai ir paragauji. Gomurį užlieja įvairiausių skonių paletė. Kaip ir kvape, skonyje jaučiami džiovinti obuoliai, lengvas, greičiausiai gvazdikų, prieskonis. Sunku identifikuoti kas suteikia skoniui lengvumo – galbūt tai citruso žievelės, sakyčiau aplesino. Drinkability – vidutinis. Laipsniai daro savo, bet alus malonus gomuriui ir puikiai šildo iš vidaus. Tai full-body alus, kurio karbonizacija aukšta.

 Tripel Karmeliet

 Brouwerij Bosteels

 Stilius: Tripel

Alk. konc.: 8,4 % ABV

Rekomend. temp.: 14 °C

RateBeer.com99/100

BeerAdvocate.com: 95/100

Šis alus – įkūnija tai, ką straipsnio pradžioje pavadinau fantastiškai nepakartojamu. Ką čia slėpsi – tai greičiausiai mano mėgstamiausias tripel stiliaus alus. Pagalvojau, jei jau apie Kwak’ą parašiau įdomu faktą, tai galbūt reikia ir apie Karmeliet kažką įdomaus suraityt. Taigi, šio alaus gamyboje yra naudojami trijų rūšių grūdai: kviečiai, avižos ir miežiai. Taip pat Tripel Karmeliet atliekama ir antrinė fermentacija. Prieš pat išpilstant Tripel Karmeliet, į butelius įdedama cukraus ir šviežių mielių. Po to supilstytas alus dvi-tris savaites laikomas buteliuose, pastovioje 22 °C  temperatūroje. Tuo metu mielės atlieka savo darbą – paverčia cukrų į anglies dioksidą taip suteikdamos alui aukštesnę karbonizaciją. Pasibaigus šiam procesui, mielių likučiai gražiai nusėda butelio dugne.

Triple Karmeliet is a brew of some finesse and complexity: with a wheat lightness, sweet lemons, an oaty creaminess, and a spicy, medicinal dryness

Michael Jackson

Mano pastebėjimai:

Spalva: auksinė su šiokiu tokiu oranžiniu atspalviu. Puta originalioje taurėje – tvirta, ilgai išliekanti ir gražiai išsiformuojanti, paliekanti bangos purslų įspūdį.

Kvapas: Įkvėpus, receptorius užlieja tokia kvapų gausa, kad iškyla didelė grėsmė smegenims susprogti! Citrusas, žiupsnelis cinamono, įvairiausi vaisiai (tropiniai), kviečiai.. kvapų tiek daug, kad kiekvienas ras kažką pažįstamo, o visus išgaudyti – misija neįmanoma. Kvape dominuoja citrusinis aromatas.

Skonis: lengvas citrusas, daug įvairiausių prieskonių. Kwak‘e jei ir jaučiami gvazdikėliai, tai labai silpnai, o tuo tarpu Tripel Karmeliet – gvazdikėlių ir kitų prieskoninių šakelių rojus. Skonis labai lengvas, kreminis. Alus lengvai nuslysta rykle žemyn, puikiai nuteikia ir šildo. Poskonis burnoje lieka ilgai, jis labai malonus, karstelėjęs, gaivus, tarsi būtum perkandęs citrinos sėklytę. Alaus body full, o karbonizacija aukšta.

P.S. turint galimybę alų pabrandinkite. Priešingai, nei Kwak‘as, Tripel Karmeliet pasiduoda brandinimui ir bręsdamas butelyje tampa tik geresniu ir įspūdingesniu.

Šie du alūs yra ne vieninteliai Bosteels Brewery sukurti perlai – trečias, išskirtinis jų produktas – šampaninis Deus alus. Tačiau apie jį kitą kartą, kai proga bus tinkamesnė :)

Skanaus!

3 Responses

  1. Paulius

    Šio alaus dar galima paragauti ir vasara NIdoje bare IN VINO IN NIDA, Taikos 32. į sveikatą!

  2. Ramunė

    Laba diena,

    Ar galima kur nors isigyti sia taure su stovu.

Leave a Reply