Sesija

posted in: Apie alų, Misija „BEER GEEK“ | 13

nuotrauka skolinta iš topten.lt

Turbūt daugėlis girdėjot žodžių junginį sesijinis gėrimas (session drinking)? Ar tai vakarėlis egzaminų sesijos universitete metu? Gal. O gal tai vaišės, seimo sesijos metu, draugystės viešnamy? Gal!

Sesijinis gėrimas reiškia išgerti nemaža kiekį alaus per tam tikrą laiką (sesiją) ir išlikti blaiviam. Alaus gėrimo sesija yra socialinė proga, pavyzdžiui: vakaras bare su gera kompanija. Dažniausiai gerai leisdami laiką bare neskaičiuojame kiek alaus išgeriame. Taigi koks turėtų būti sesijinis alus (session beer)? Pirmiausiai, kad protas neužtemtų alus turėtų būti silpnas. Rekomenduoju nestipresnį nei 5 abv alų, nors geriausiai tiktų maždaug 4 abv alus. Kita svarbi savybė – alus turi būti skanus ir lengvai geriamas. Jis neturėtų būti labai gazuotas, bei skonis neturėtų varginti. Būna puikių alų, kurie turi tam tikrą skonį/poskonį, kuris po vienos taurės pradeda varginti, sesijos metu reiktų tokio alaus vengti ir pasilikti jį pasimėgavimui kitai progai. Kitas kriterijus yra kaina. Nieko čia nepadarysi, pasirinkimas pas mus yra labai siauras, tas kas pasauly yra įprasta ir nėra aukščiausia klasė pas mus egzotika ir prabanga (makdonaldo efektas :D ), taigi už gerą sesijinį alų teks sumokėti…

Ką aš rinkčiausi? Visų pirmą esu neabėjingas stautams, taigi siūlau dry stout stiliaus atstovus: „Murphy‘s Irish Stout“ arba „Guinness Draught“ juos galite rasti alaus(?) baruose Vilniuje. Dėja mūsų barai nėra labai turtingi savo alaus asortimentu, taigi stenkitės rinktis alų, kuris atitinka nors vieną aukščiau pateiktą kriterijų ir nors tai sesija, bet svarbiausia yra kokybė, ne kaina!
Namuose organizuojat sesiją? Puiku. Pasirinkimas kur kas išauga. Pats žodis session drinking atsirado Didžiojoj Britanijoj, kaip taisyklė jie turi nuostabaus sesijinio bitter ale, dry stout, scottish ale stilių alaus. Šio stiliaus britiško alaus Lietuvoj nėra daug, tačiau dauguma esančių yra geri. Pigesnis variantas – čekiški pilsneriai. Rekomenduoju lagerių mėgėjams. Čekų produkcijos kainos ir kokybės santykis yra tikrai neblogas, o ir surasti nėra sunku. Siūlau pabandyti „Budweiser Budvar“, „Pilsner Urquell“. Kitas pasirinkimas: auksiniai vokiški lageriai ir jų lietuviškos, didžiųjų gamintojų, interpretacijos. Jų yra daug, bet rinkitės atidžiai, daugėlio kokybė labai prasta.

Šiame straipsnyje pabandžiau adaptuoti alaus sesiją Lietuvos sąlygoms, nepaminėjau puikių, sesijai tinkamų, amerikietiškų, bei belgiškų elių, nes jų paprasčiausiai Lietuvoje neįsigysite. Pabaigai norėčiau priminti, kad sesija yra alaus kultūros dalis, sesijos pagrindas – bendravimas, pagrindinis principas – neapsvaigti. Gerkit atsakingai, skanaus!

13 Responses

  1. Mantas

    Super idėja dėl naujo puslapio, labai lauksim daugiau straipsnių. Tuo pačiu paprieštarausiu/pakomentuosiu :), kad mano galva stoutas nera session drink, mano galva po 2-3 bokalų degintų salyklu skonis sunkiai lenda. Na bent jau man. Galbūt ir klystu :) Kad ir kaip bebūtų šaunus puslapis :)

  2. Paulius

    Malonu, kad patiko! Sutinku, kai kam jau ir vieno bokalo degintų miežių būna gana, bet galbūt čia skonio reikalas. Airiškiems sausiems stautams (Irish dry stout) būdingas netirštumas (light body), nedidelė karbonizacija ir nedidelė alkoholio koncentracija, kas padaro jį gana lengvai geriamu. Ir šiaip mėgstu jį 😀 Mantai, o kokį alų tu dažniausiai renkiesi sesijoms? :)

  3. Mantas

    Sutinku, kad skonio reikalas. Vakar “Young’s chocolate” geriau, vienas skaniausių stautų, bet po dviejų bokalų jau nebesinorėjo jo. Man asmeniškai lengviausiai eliai, jei nėra stipriai apyniuti, nes kiek žinau nėra jie stipriai karbonizuoti.

  4. Man irgi labai patiko “Young’s double chocolate stout”, bet sesijai jo nesirinkčiau, nes skonis ganėtinai išraiškingas, vėliau pradeda mane varginti, ko nebūna su “Murphy’s Irish stout”. Jei nesi bandęs, pabandyk “Primator English Pale Ale”. Čekų gamybos, tikrai neblogas elis ir už gerą kainą (apie 3 litus kainavo) :)

  5. Sveikinu startavus, ir pirmas postas gera tema. Išties mūsuose dar nelabai kreipiama dėmesio į tokius alaus vartojimo reiškinius kaip sesija. Vis dar tenka išgirsti iš draugų, kaip jiems kitądien galvas skauda, “prisiragavus” keletą bokalų belgiško – žinoma, tuomet kaltinamas pats alus, o ne nevykęs pasirinkimas. Kartais baruose, jau prekiaujančiuose įvairesniu pasirinkimu, kartais irgi nesupranta, kam reikalinga meniu pažymėti alaus stiprumą…

    Britai sesijoms labiausiai mėgsta taip vadinamus “ordinary bitter” elius, kurių stiprumas – berods iki 4.5-4.7%, tačiau galima rasti ir 3.2%. Netgi laikoma didžiausiu aludarystės menu kuo silpnesniam alui suteikti kuo išraiškingesnį skonį. Beje šiuo metu UK įvesta naujovė – alui iki 2.5% taikomos didelės mokesčių lengvatos. Guiness jau išleido 2.5% stiprumo stautą…

    Kalbant apie stautus, man asmeniškai sausi stautai yra puikus sesijinis alus. Guinness, Murphy’s – išties, nepripratusiam, deginti salyklai gali greit nusibosti, bet aš galiu juo mėgautis visą vakarą. Gaila, mūsuose nė su žiburiu nerasi puikaus “mild” stiliaus alaus – silpni, tamsūs, lengvai geriami, be dominuojančių apynių ar degintų salyklų skonių.

    Iš Lietuvoje randamų tamsių, vienas labiausiai “sesijinių” sakyčiau, yra Kozel Tmavy. Skonis man labai malonus, o 3.8% stiprumas yra idealus ilgai, turtingai ir prasmingai sesijai su draugais:)

    • Įdomus Jungtinės Karalystės bandymas. Pats laikas, sprendžiant iš spaudos, susidaro įspūdis, jog jaunoji britų karta labai atitolo nuo tikrosios pub’ų kultūras. Galima ir Lietuvoj būtų išbandyti mokestines lengvatas (vietoj įžūlių draudimų) labai silpnam alui. Būtų puikus iššūkis tikriems aludariams. Didieji turbūt per daug vargo nedėtu, paleistu savo “šedevrų” light versijas ir tiek. Ištikro Gubernija turi 2,5 abv alų pavadinimu “Ledukas”, bet…

      “Reduced Excise Duty for Lower Strength Beers Achieved – CAMRA pressed Government to introduce a reduced rate of excise duty for low strength beers (at or below 2.8% ABV). This is allowable under current EU directives and several EU countries already have such a reduced system in place. The UK introduced a reduced rate (50% of the full rate) of excise duty for beers below 2.8% ABV in October 2011. CAMRA is now lobbying the UK Government to lobby the EU to raise the level at which such a reduced rate can be levied to 3.5% ABV.”

  6. Ramtynai, dėkui už sveikinimus. Drįstu sutikti, kad Lietuvoje stautai būtų idealiausias pasirinkimas sesijai. Maloni karbonizacija, švelnus ir neįpareigojantis skonis puikiai tinka geram vakarui/pašnekesiui su draugais.
    Galbūt prie Lietuvoje randamų sesijinių pasirinkimų galėčiau pridėti Samson Budweiser Bier Černý alų. Jo, salstelėjęs skonis laikui bėgant gali šiek tiek įkyrėti, bet man asmeniškai tai puikus pasirinkimas sesijai.

    • Tai Samson ar Budweiser?:) Man antras toks daug ilgiau grojantis, bet čia jau gal skonio reikalas, nes pagal stiprumą jie panašūs.

      O vat pvz. Bernard’o sesijiniu nepavadinčiau, bent jau man vienas-du bokalai – ir pakanka.

      • Samson Černý alaus pilnas pavadinimas yra Samson Budweiser Bier Černý aš būtent jį turėjau omeny:) O dėl Bernard’o pilnai sutinku, pora bokalų ir norisi kažko kito:)

  7. Iš tamsių švelnių Beer Barrel’yje buvo trumpam pasirodęs šis airiško stiliaus kreminis elis: http://www.flickr.com/photos/tuaussi/1768629281/, bet išnyko ir niekas nežino, ar dar bus… Labai lengvai geriamas. Jis man kažkiek priminė John Smith’s Extra Smooth, tiesa, buvo stipresnis – 5%.

    • A jo šitas Wexford tikrai smooth, bent jau Klaipėdoj jo dar nesenai mačiau (Leika bare).

  8. Neismanus

    Neteko dalyvauti sesijose, bet is jusu vardinamu alu, dar siulyciau Zlaty Bazant tamsu (neismanau gamybiniu subtilybiu, bet skonine prasme ganetinai įvairus), mazuose buteliukuose buna. O nuvyke i Slovakija nepraleiskite progos paragauti puikaus Šariš.

    Angliski eliai puikiausi ir maziausiai karbonizuoti tik pas juos, kur pilsto be angliarugstes arba vienetai musu parduotuvese… deja.

  9. Darekas

    Ar buvot kas Klaipedoje Pub 7? Pubas prie upes. Sake ten alaus neblogo yra….???

Leave a Reply