to Øl – genialūs aludariai be bravoro

posted in: APŽVALGOS | 0
to Ol
Tore Gynther (dešinėje) ir Tobias Emil Jensen

Genijus. Visuomenė bando kiekvieną žodį įsprausti į rėmus (#VLKK), bet tai pavyksta toli gražu ne visada. Genialumas gali būti įgimtas, išmatuotas testu, išugdytas ar net primestas. Aišku viena – genijų į rėmus neįsprausi, nes būtent jie tokį rėminimą ir laužo. Viduramžiais Koperniką norėjo deginti ant laužo, nes jis teigė, kad Žemė nėra visatos centras ir sukasi aplink Saulę. Darwiną žmonės laikė eretiku, nes jis kalbėjo apie žmonijos evoliuciją iš primatų. Broliai Wrightai buvo sutinkami kreivais žvilgsniais, nes norėjo užkariauti dangų. Galiausiai, jie visi buvo pradėti laikyti genijais, nes išplėtė žmonijos pažinimo ribas ir vaizduotės galias.

Panaši buvo ir craft alaus revoliucijos pradžia aštuntame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Koks gi keistuolis gali atsidaryti savo mažą alaus bravorą, beigi virti alų, kuris nepataikautų masėms ir dar laužytų nusistovėjusius standartus?! Ta revoliucija prasidėjo JAV ir ilgą laiką buvo maža ir niekam neįdomi niša, kol galiausiai su XXI amžiaus pradžia prasidėjo snowball efect’as, kuris neilgai trukus apėmė visą pasaulį.

to Ol istorija taip pat prasideda atsitiktinai, kartu su didžiuoju alaus revoliucijos bumu. Prieš daugiau nei dešimtmetį, 2005 metais, Tobias Emil Jansen ir Tore Gynther dar mokėsi vienoje iš Kopenhagos gimnazijų. Tuomet vienas iš jų mokytojų buvo Mikkel Borg Bjergso, dabar geriau žinomas Mikkeller vardu. Vieną dieną tarp vaikinų ir mokytojo išsivystė diskusija, kodėl Danijos aludariai didžiuojasi iš piršto laužtais šimtmečio receptais ir net nebando virti kur kas įdomesnių ir nestandartinių produktų, t. y. kodėl jie neužsikrečia craft aludarystės karštlige? Po kelių tokių diskusijų gimė idėja, kad vis dėlto geriausią ir labiausiai į skonį bei kokybę orientuotą alų galima pasigaminti namie. Tuomet juk pats gali kontroliuoti apynių kiekius, alaus stiprumą, pridėti norimų priedų. Neilgai trukus su gimnazija buvo pasiektas susitarimas, kad du mokiniai ir mokytojas alų gali gaminti valgykloje, laisvu nuo darbo metu. Tai reiškė, kad dauguma alų buvo verdami šiokiadieniais tarp dešimtos vakaro ir šešių ryto. Valgykloje užkurtas naminio alaus bravoras neilgai trukus paskatino Mikkelį pereiti į komercinę aludarystę ir pradėti virti alų didesniais kiekiais – taip gimė visame pasaulyje puikiai atpažįstamas alaus brand’as – Mikkeller. Tuo tarpu Tobias ir Tore toliau užsiėmė namine aludaryste, kol galiausiai, po 5 metų, nusprendė debiutuoti su savo alumi plačiajai auditorijai. 2010 metais buvo išvirtas pirmasis to Ol ženklu papuoštas alus, o nuo tada prasideda oficiali to Ol alaus vardo istorija.

Rašydamas apie to Ol nenaudoju žodžio bravoras todėl, kad jie neturi savo daryklos. to Ol yra kontraktiniai (gypsy/contract) aludariai, kurie alų verda ne nuosavame bravore. Angliškas terminas gypsy į lietuvių kalbą verčiasi kiek neįprastai, bet to Ol yra aludariai čigonai. Kaip jie patys sako – namų neturėjimas jiems padeda neužsibūti vienoje vietoje, nuolat judėti, keistis ir tobulinti receptus. Juk vienas pagrindinių tikslų dėl ko buvo pradėta ši veikla – įrodyti, kad šimtą metų verdamas receptas nebūtinai bus tobulumo ir aukščiausios kokybės ženklas.

O to Ol tikrai sugeba stebinti. Šie aludariai yra nuolatos minimi RateBeer apdovanojimuose. Galite galvoti, kad tai tik dar vienas nieko vertas prizas, kurį gali nusipirkti bet kas. Tačiau šiuose apdovanojimuose medalio nenusipirksi – jis teikiamas geriausiai visame pasaulyje žmonių per RateBeer platformą įvertintam aludariui/alui/bravorui ir taip toliau. 2014 metais to Ol pateko į geriausių aludarių dešimtuką, užėmė garbingą 9 vietą. Jų verdama Imperial Black Indian Pale Ale (Black Malts & Body Salts Black Coffee IIPA) jau kelis metus iš eilės yra tarp top 3 pasaulio Black IPA. Net keletas jų alų yra įvertinti absoliučiais šimtukais ir juos įvertino net daugiau žmonių nei keli jų draugai ir vienas kaimynas! Apdovanojimus galima vardinti nesustojant, tačiau greitai to nebereikės, nes šiuo alumi galėsite mėgautis namie ar savo mėgstamame bare (nebent jūsų baras vadinasi „Baras“, o šalia jo bazuojasi kebabų kioskas ir lošimų automatų salonas, bet jeigu tai ir yra tiesa, jūs šito teksto neskaitot. Bandot pasikelt ant aparatų).

to Ol verdami alūs yra ypatingi ir tuo, kad dauguma jų būna limited edition. Jie turi sudarę savo nuolatinę alaus linija, bet mėgsta savo fanus pamaloninti itin retais receptais. Vieną kartą išvirę, jie dažniausiai recepto nebekartos. Šiuo kartu pasistengėme, kad Lietuvoje pasirodytų tokie nematyti stiliai kaip moderni Grisette stiliaus interpretacija (toks senas Prancūzijos šachtininkų stilius) su laukinėmis brettanomyces mielėmis ir ruginiu salyklu, sidrinis Saison stiliaus alus, išvirtas su kriaušėmis ir brandintas Sauterne (desertinio vyno) statinėse, ar porteris su žemės riešutais. Būkite pasiruošę, nes jūsų receptorius draskys skoninės minos, o hopheadams galvas neš naujausi eksperimentiniai IPA variantai.

Likit prisijungę, nes to Ol – genialūs aludariai be bravoro jau greitai bėgs iš geriausių Lietuvos barų kranų ir stovės jų šaldytuvuose.

Cheers!

to Ol – genialūs aludariai be bravoro
to Øl – genialūs aludariai be bravoro jau greitai Lietuvoje

Leave a Reply