Užkandžiai: traškūs avinžirniai

posted in: APŽVALGOS, RAGAVIMAI | 5

Rengiant ar dalyvaujant pasisėdėjimuose (ar sesijose) tenka paragauti įvairiausių užkandžių. Dažniausiai tai būna eilinės užkandėlės pirktos artmiausiame prekybos centre, bet retkarčiais atsiranda ir tokių narsuolių, kurie pagamina kažką namie ir vaišina visus susirinkusius. Neseniai, minėdamas sesijos pabaigtuves, kaip tik sutikau vieną tokią narsuolę ir man kilo idėja paprašyti ir paplatinti skanaus užkandžio receptą šiame blog’e. Tikiuosi, kad tai taps tradicija ir dažniau galėsiu dalintis savo aptiktais ar kitų papasakotais receptais – juk kepta duona ar “čipsai”, matyt pats prasčiausias pasirinkimas gurkšnojant skanų alų. Jūsų dėmesiui ir teismui pirmasis ledlaužys – traškių avinžirnių receptas.

Užkandžiui reikės:

avinžirnių (užmerkti, kad išbrinktų per naktį)
aliejaus,
druskos,
prieskonių:
petražolių,
džiovintų česnakų,
čili pipirų,
rozmarino,
baziliko,
kumino  (spaudžiame čia, jei pirmą kartą girdime tokį prieskonio pavadinimą),
juodųjų pipirų.

Gaminame:

Per naktį vandenyje išbrinkusius avinžirnius apie 20 min verdame ant stiprios ugnies – išvirę jie taps minkšti, tačiau nesutežę, birūs. Išvirtus avinžirnius nusausiname (nes būdami drėgni jie ne iškeps, o išsitroškins)ir suberiame į kepimo skardą. Tuomet gausiai apšlakstome aliejumi, apibarstome druska ir prieskoniais (saikingai naudoti pipirus, tačiau petražolės negailėti). Viską išmaišome ir keptame jau įkaitusioje orkaitėje apie 30-40 min, vis pamaišydami ar pakratydami skardą. Iškepę avinžirniai yra dailiai rusvi – jų išorė traški, o vidus minkštas.

Paragaukite – nepasigailėsite.

Už receptą nuoširdžiai dėkoju Indrei! :)

5 Responses

  1. karolisk

    Ačiū, bandysim :)

  2. Ramune

    Kaži, kodėl po išmirkymo, išvirimo ir nusausinimo jie vistiek po kepimo susitraukė ir tapo labai kieti? Gal kažką ne taip dariau:)

    • Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad man taip pat nutiko kuomet juos perlaikiau orkaitėje. Jeigu dar kada bandysite pasigaminti šį užkandį, rekomenduoju po pirmųjų 20-ies minučių įvertinti avinžirnių būklę ir siekiant pageidaujamo traškumo įvertinti kiek laiko dar reikėtų kepti. Skanaus :)

  3. virgis

    Kokia konkreti kepimo temperatura optimali?Ir ar bandėte iškart po avinžirnių virimo karšto rūkymo rūkykloje atlikti tokią pačią procedūrą tik su vaismedžių (obels ,kriaušės, ar slyvos pjuvenų )dūmu?

Leave a Reply