Vilkmergės kvietinis

posted in: APŽVALGOS, RAGAVIMAI | 9

Vilkmergės kvietinis alus, naujiena, su kuria ko gero jau spėjo susipažinti daugelis alaus mėgėjų. Už tai, kad mes šio alaus paragavome tik dabar, ko gero galime padėkoti įmonei pavadinimu „Greitasis kurjeris“, kuri Vilkmergės alaus adresuotą siuntinį mums gabeno apie dvi savaites. Kartu su siuntiniu gavome ne tik seniai žadėto alaus, tačiau taip pat ir priekaištų, kodėl mes nelaukėme siuntinio, pasirodo, jei jau žinai, kad artimiausiu metu turėtum gauti siuntą, būk malonus ir būk namuose, nes bet kurią artimiausių dviejų savaičių minutę gali pasirodyti kurjeris. Tiek jau to, ne apie juos čia rašome, bet pareigą pranešti visuomenei apie taip šauniai dirbančią įmonę vis tiek jaučiu.

Grįžtant prie alaus, Vilkmergės alus papildė savo gyvo alaus kolekciją dar vienu, šį kartą kvietiniu alumi. Tai jau ketvirtasis šios daryklos produktas, kuris kaip ir ankstesnieji yra išpilstytas į pusės kvortos (0,41 l.) butelius. Vilkmergės aludariai šį produktą apibūdina kaip bene vienintelį gyvą kvietinį alų išvirtą Lietuvoje, tačiau mes nedidelėje lietuviško kvietinio alaus rinkoje žinome dar ir Kauno kvietinį bei Dundulio Balamuc gyvą alų.

Kvietinis alus, kaip ir kiti mūsų produktai, verdamas pagal XVIII a. tradicijas: ne tik nepasterizuojamas, bet ir nefiltruojamas, todėl dar vadinamas „gyvu“. Dėl ypatingo skonio kvietinis visada buvo laikomas gurmanišku alumi, tinkančiu netgi prie tokių patiekalų kaip jūros gėrybės ar sūriai. Gėrimo sudėtyje yra natūralių mielių nuosėdų, tad prieš pilant jį į taurę rekomenduojama paversti butelį, kad mielės pakiltų.

Gamintojas

Vilkmergės aludariai šį alų gerti pataria 7-9 C laipsnių temperatūros, taigi atvėsinome iki maždaug panašios temperatūros ir paragavome.

Mūsų pastebėjimai:
Karbonizacija keistokai aukšta, spalva itin blyški. Kvapas stiprus, paprastas, tačiau sunkiai nusakomas, labai panašus į Švyturio balto. Jaučiami lengvai „mėsingi“ vaisiai, lyg ir bananas ar persikas, galbūt greičiau bananas. Alus skystas, vandeningas, kartokas, tačiau taip pat juntamas ganėtinai ikyrus saldumas. Poskonyje išliekantis kartumas nustelbia visą likusią simfoniją, gali būti juntami ir saldesni vaisiai, bet viską greitai nuplauna vandeningumas.

9 Responses

  1. Galetum apacioje duoti savo ivertinima 3 is 5 ar 8 is 10 ar t.t

  2. Su įvertinimais slidus reikalas, nes alūs yra skirtingų stilių, kas neleidžia jų lyginti tarpusavyje. Aprašydami pasaulinio lygio alų įdedame ratebeer ir beeradvocate įvertinimus, kurie ganėtinai tiksliai atspindi alaus “gerumą”, nes ten vertina daug alaus mėgėjų iš viso pasaulio.
    Šnekant apie Vilkmergės kvietinį, tai mano asmeninis įvertinimas būtų 2,5/5. Už tokią kainą galima gauti geresnio hefeweizen’o. Nesant pasirinkimui – atsigerti galima, bet specialiai dėl jo eiti į parduotuvę – ne.

  3. Mano asmeninis šio alaus įvertinimas būtų dar žemesnis 1,5-2/5, visiškai pritariu Pauliui, kad už panašią kainą galima būtų gauti geresnio, o pridėjus papildomą litą daug geresnio hefeweizen`o.

  4. Alaus kolonėlė

    Bene vienintelis gyvas lietuviškas kvietinis alus” – čia Kalnapilio marketinginiai skiedalai: be Vilkmergės, kvietinį alų Lietuvoje daro Gubernija, Švyturys, Kaunas ir Miežiškių bravoras – visi yra gyvi t.y. nepasterizuoti ir nefiltruoti (tik dėl Švyturio nežinau).
    P.S. Dundulio Balamuc nėra jau gal 10 mėnesių ir nėr žinių kad dar jo bus kada – tad sakyčiau nėra tokio alaus ant Lietuvos

    • Nesu šio stiliaus gerbėjas. Ar kuris nors vertas dėmesio?

    • Pamiršote “Vilniaus alaus” kvietinį:

      http://www.vilniausalus.lt/LT/catalog/product/64/kvietinis/

    • Na mano užmanymas buvo išrašyti tik gyvus kviečius. Kadangi neteko skaityti Gubernijos pagyrų dėl jų kvietinio gyvumo, tai būtent dėl šios priežasties nusprendžiau jo į sąrašą ir neįtraukti, taip pat paragavęs šio alaus labai suabejojau jo gyvumu.
      Dėl Dundulio, ačiū už pastabą, teko ragauti šio alaus, bet jo nematęs buvau jau ilgą laiką, dabar bus aiški ir dingimo priežastis, nes berašant šį postą kažkur internete buvau užmatęs Dundulio verdamo alaus sąrašą ir jame vis dar besipuikavo ir Balamuc.

  5. PauliusV

    Man asmeniškai jis labai panašus į Hoegaarden’ą ir tai yra didelis pliusas (vien jau žiūrint į kainos ir skonio santykį)! Tiesa, Vilkmergės gal truputį kartesnis nei pastarasis.

    • Aišku, Vilkmergės kvietinis tikrai nėra blogiausias kvietinio variantas Lietuvoje, bet jam trūksta kažkokio “cinkelio”, kad būtų galima jį lygint su Hoegaarden. Galbūt vienintelis panašumas kurį galima įžvelgti – “vandeningumas”, ta prasme, kad šio alaus drink-ability ganėtinai aukštas. Tiesa, Hoegaarden’e man asmeniškai visas tas “vandeningumas” kaip tik išryškina poskoninę gamą, kai tuo tarpu čia, kaip ir minėjome apžvalgoje, jis tarsi nuplauna visą poskonį ir palieka tik kartumą. Galbūt šioje vietoje ir būtų galimi kažkokie pataisymai, kurie Vilkmergę padarytų geresniu alumi.

Leave a Reply