Žieminio alaus festivalio “Žmogšala” apžvalga

posted in: Apie alų, APŽVALGOS, RENGINIAI | 7

Pirmasis Lietuvoje žieminio alaus festivalis „Žmogšala“ baigėsi, taigi laikas trumpai apžvalgai. Nors mes (BeerGeek.lt) prisidėjome prie renginio organizavimo, didžiausi nuopelnai atitenka Alaus Brolijai ir jos seniūnui Vidmantui Laurinavičiui. Savo ruožtu pasistengsiu pateikti kuo objektyvesnį renginio įvertinimą.

5. Alaus kultūra, Gero alaus parduotuvė, BBG, Dundulis ir namudiniai aludariai (GIN, Linas ir Povilas) prie kurių glaudėsi ir atvežtas lenkiškas alus. Tiek dalyvių buvo. Turėjo atvykti dar keli, bet dėl tam tikrų priežasčių nepasirodė. Alaus rūšių ir stilių neskaičiuosiu – pirštų neužtektų! Jei įdomu ką praleidote, galite pasižiūrėti čia.

Žieminio alaus festivalio Žmogšala apžvalga

Naminiai aludariai. Jų alus baigėsi anksčiausiai, tiesa, jo buvo mažiausiai, bet, ko gero, naminiams aludariams ši apžvalga aktualiausia. Alus, kurį jie pasiūlė, buvo žeurei įdomus. Kiek teko girdėti atsiliepimų – favoritu dauguma rinkosi Povilo pristatytą pumpkin ale. Man, asmeniškai, labiausiai patiko Lino rūkytas alus iš namuose rūkyto ir savo auginto salyklo. Rūkymui buvo naudotas juodalksnis ir kaukazinių slyvaičių mediena (jeigu teisingai pamenu). Rūkytas prieskonis šiame aluje buvo labai nuosaikus. Tiesa pumpkin ale’as Lino alui metė rimtą iššūkį, bet jo nenukonkuravo. Trečioje vietoje, mano asmeninėje lentelėje, liko GIN pristatytas „Žirmūnų kartusis“. Vienas alumi mažiau besidomintis draugas savo FB profilyje dalinosi tokiu pastebėjimu apie šią IPA: „”Žirmūnų kartusis”, ne visai mano skonio, bet „ėjo“ tikrai lengvai. Be to kiekvienas Žirmūnų pilietis šio alaus paragauti privalo!!!“. Labai norisi pagirti naminius aludarius, nes pristatytas alus buvo tikrai geras!

Žieminio alaus festivalio Žmogšala apžvalga
Nuotrauka © Bang Bang Photography

Premjera. Žmogšalos metu turėjo vykti česnakinio alaus premjera, bet įvyko Dundulio „Kovarnių“ stout’o pristatymas. Pasinaudodamas proga, susirinkusiems lankytojams Dundulis pristatė savo naujausią produktą – rūkyto salyklo stout’ą. Nors tikėjausi, kad alus bus ekstremalesnis, tačiau pakalbėjęs su Simonu (Dundulio technologas) supratau šio alaus tikslą. Pirmiausiai, salyklo rūkymas ant durpių suteikia salyklui ne tokį aštrų prieskonį (palyginus su medžiu). Antra, pagalvojau, kad vis dėlto tai stout’as – šis stilius asocijuojasi su nuosaikumu. Trečia, jis skirtas pažindinti klientūrą su skonių ekstremumais, nes, kaip sakė Simonas, vėliau planuojama virti ekstremaliau. Šio alaus buteliukas laukia savo degustacijos namie ir netrukus aprašymas pasirodys mūsų puslapyje. Renginyje buvo galima paragauti net keturių skirtingų rūkyto alaus stilių, o tai leido palyginti tiek rūkymui naudojamų medžiagų įtaką, tiek stiliaus (recepto) įtaką alaus skoniui.

Staigmena I. Lenkiškas baltic porter stiliaus alus Komes. Daugumą renginyje buvusios produkcijos jau buvo tekę ragauti anksčiau, tačiau šis alus nustebino ne tik dėl to, kad buvo naujiena, bet ir todėl, kad buvo skanus, išbaigtas ir geras. Trumpa šio alaus degustacija:

Žieminio alaus festivalio Žmogšala apžvalga
Nuotrauka pasiskolinta iš beerguide.pl

spalva: juoda, itin tamsi;

kvapas: kava, degintas salyklas, riešutai, šiek tiek karamelės;

skonis: alus sausokas, pilno kūno. Skonyje dominuoja degintas salyklas, kava, karamelė. Poskonis kartokas, jaučiamos kavos ir karamelės natos.

Staigmena II. Tiesa, ši staigmena jau ne tokia maloni. Teko ragauti ir tikrai prastos produkcijos. Viena iš jų buvo atvežta iš Lenkijos – Jablanowo Super Mocne. Tikrai tragiškas alus, paragavus net nupurtė, o kvapas kaip šlapio skuduro. Kitas alus, kuris paliko neigiamą įspūdį – Dundulio „Patriotų“. Kaip kažkas festivalyje išsireiškė – talkininkų alus. Nepykit, bet tokiam alui festivalyje ne vieta. Nežinau kam jis virtas ir ką buvo bandoma padaryti, bet bandymas tikrai nevykęs. Taip pat ir BBG alus – paprastas čekiškas pilsner’is. Gal ir neblogai išgerti taurę tarp degustuojamų intensyvaus skonio winter warmer’ių, bet jis netilpo į festivalio rėmus ir pasimetė minioje. Nors pardavimai byloja, kad jis buvo neblogai perkamas.

Maistas. Festivalio metu maistu rūpinosi Wingo restoranas. Daug atsiliepimų apie maistą negirdėjau, žinau, kad kai kam nepatiko maisto šildymui naudojamos mikrobangų krosnelės, kiti minėjo kad sumuštinis buvo „nekažką“. Iš savo pusės galiu pasakyti, kad didesnių problemų su maistu neturėjau. Mėsos troškinys buvo visai neblogas, o žinant, kad renginio vietoje nebuvo galimybės nieko gaminti, nes nebuvo tinkamos įrangos – rezultatas, kurį pasiekė Wingo, tikrai geresnis už vidutinišką.

Minusai. Didžiausias festivalio minusas – trūko sėdimų vietų. Nusipirkus maisto, teko valgyti atsistojus, nes laisvų vietų ant minkštasuolių nebuvo. Tai pastebėjo tikrai nemažai žmonių. Papildomų kėdžių buvo galima gauti, tačiau ir jos nebūtų išsprendę esminės problemos. Jeigu festivalis vyks kitais metais, į šią problemą reikės atsižvelgti. Taip pat lankytojai pastebėjo, kad trūko pramoginės programos. Aš sakyčiau, kad galbūt renginį reikėjo pradėti šiek tiek vėliau, tuomet ir pramoginės dalies nebūtų prireikę. Taip pat netikėtai trumpai užtruko ir alaus pristatymai. Pasiruošimo trūko ir patiems pristatytojams. Šioje vietoje taip pat reikėtų pasitempti.

Žieminio alaus festivalio Žmogšala apžvalga
Nuotrauka © Bang Bang Photography

Pliusai. Pabaigti reikėtų teigiama nata. Labai džiugino žmonių aktyvumas. Be didesnės reklamos renginį aplankė virš 200 žmonių. Tai net viršijo pirminį planuotą skaičių. Taip pat atvyko svečių iš Latvijos ir Amerikos. Žinoma, kitas akivaizdus pliusas – galima buvo paragauti ir susipažinti su gausybe alaus stilių ir skirtingų alaus rūšių. Malonu, kad prie kiekvieno stendo stovėję pardavėjai nusimanė apie savo parduodamus produktus ir galėjo suteikti naudingos informacijos. Tikrai didžioji dalis šio renginio buvo alaus kultūros Lietuvoje skatinimas. Apibendrinimui panaudosiu festivalio metu išgirsta frazę – „šito renginio „vibe’as“ labai geras!“

Daugiau atsiliepimų:

beer.lucky.lt;

apiealu.lt;

alutis.lt;

P.S. Padėkoti norėčiau visiems prisidėjusiems prie organizavimo, dalyvavusiems ir ragavusiems. Išskirtinis ačiū Kostui iš Bang Bang Photography, kuris fotografavo renginį.

P.P.S. Labai įdomi Jūsų nuomonė – pasidalinkite komentaruose!

Cheers!

Daugiau renginio nuotraukų rasite BeerGeek.lt Facebook paskyroje čia

ir Alaus Brolijos Facebook paskyroje čia

7 Responses

  1. Dėl KOMES – jį atsivežėm todėl kad taimano mėgstamiausias lenkiškas alus. Geriu ji nuo pat atsiradimo, o pasirodo metų gale jis laimėjo geriausio porterio apdovanojimą (Euriopean Beer Star)!

    Dėl sėdimų vietų – jų gal ir trūko, bet buvo nemaža ilga palangė antrame aukšte, kur patogiai ir pavalgyt ir išgert buvo galima.

    Dėl programos – tai man pasirodė ji kaip tik – nei nper didelė nei per maža. Užsienyje tokios festivliuose nera is vis programos.

    Dėl maisto – tai ką tokiomis sąlygomis sugebėjo tą padarė. Kitą dieną sunaikinom visus likučius ir jokių skundų nebuvo.

  2. Maistas man patiko.
    Kitiems minusams pritariu.

  3. Gerai skamba, kai organizatorius viska pateisina – man buvo ir taip gerai…
    Sedimu vietu tikrai galejo buti ir daugiau, programa, tokia kokia buvo tai geriau jau is viso jos nebutu… Uz ka buvo mokami bilietai irgi nesupratau, jei uz alu vis tiek reikejo moketi parduotuvinemis kainomis ar net brangiau (i kurias turbut jau yra iskaiciuotos iv. islaidos). Del maisto isvis… spec. vieno kasnio uzkandeles – sumustinis su saliami ir agurku?!? Rimtai?!?
    Norejau komentara pradeti ir baigti pozityviai, bet kai pamaciau p. Vidmos komentara tiesiog nebeisejo.
    Tiesiog norejau pasakyti, kad vakara praleidau linksmai, del smagiu zmoniu ir skanaus alaus. Labai tikiuosi, kad tokie renginiai vyks ir toliau, bet su DIDELIAIS patobulinimais. Noretusi, kad butu auginama alaus kultura, o ne pelnas (bent jau ne taip akivaizdziai). Linkiu sekmes!

    • Bilieto kainos pagrindą sudarė salės nuomos mokestis ir taurės, bent jau man tiek žinoma – vien dėl to bilietas ir buvo mokamas. Dėl kainų su jumis iš dalies sutinku, norėjosi, kad jos būtų šiek tiek žemesnės, bet vis dėlto jas nusistatė patys pardavėjai.

      Ačiū už komentarą. Kuo daugiau nuomonių, tuo geriau!

      • Suprantu, kad alaus kultura dar nera tokia paplitusi, kaip vyno, bet visgi patys tiekejai turetu buti suinteresuoti savo produkto populiarinimu. Galbut nesate buve vyno dienose, kurios nuo pirmo karto vyko tokiu formatu: 40 lt. renginio bilietas i kuri ieina “logotipuota” taure ir vyno degustacijos pas ivairius tiekejus kiek nori ir kokio nori (i taure pilama po 2-3 gurksnius). Nesitikejau is Zmogsalos tokio paties formato, bet nemaniau ir kad bus taip… Jei organizuosite ir kitais metais, tikiuosi paieskosite ir remeju tiek aludariu, alutiekiu, tiek ir gretutiniu verslu, be to teoriskai i parduotuvines alaus kainas bent jau turetu iskaiciuotos visos islaidos (parduotuviu islaikymo, personalo, REKLAMOS).

  4. nereikia lyginti mūsų su vyno dienomis – ten vyndariai patys atsiveža savo nemokamą vyną, ir dar sumoka gana didelį dalyvavimo mokestį.

    mūsų atveju bilietas buvo skirtas apmokėti salės, bokalų, spaudos ir kitas išlaidas, sumokėti dirbantiems žmonėms.

    visiems tokiems svetimų pinigų skaiščiuotojams tiesiog patariu nors kartą pabandyti organizuoti renginį ir iškarto visa kritika dings.

    juolab tamsta kritikuotojas net nesugebat prisistatyti – anonimų skundų net teismai nesvarsto 😀

  5. p.s. eidami į kiną mokate panašius pinigus bet nesiskundžia niekas. mol aktoriai ir režisieriai milijonieriai, galėtų filmą nemokamai rodyti…

Leave a Reply